OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svetlost se može generisati na više načina. Ako izuzmemo prirodnu svetlost najčešće se koriste sijalice, halogene lampe, cevi sa električnim pražnjenjem i danas veoma popularan vid rasvete LED.

Sijalice sa užarenom volframovom niti imaju visoku radnu temperaturu i isijavaju svetlost u širokom spektru. Mi je uočavamo kao vrlo sličnu sunčevoj svetlosti. Vremenom volframova nit isparava i kada se utanji do kritične debljine dolazi do njenog prekida te sijalica više ne funkcioniše. Ovaj proces se ubrzava u prisustvu kiseonika, pa se stoga ovakve sijalice prave u staklenim telima.

Halogene sijalice su one u kojima je volframova nit obložena malom količinom halogenog elementa. Na taj način se produžava radni vek sijalice i stabiliše intenzitet svetlosti tokom eksploatacije.

LED svetiljke su konstruisane upotrebom poluprovodičke tehnologije i imaju izrazito malu potrošnju. Kada je LED sijalica upaljena, rupe u poluprovodničkoj strukturi se ispunjavaju elektronima, a energija se emituje u vidu zračenja fotona. U zavisnosti od vrsta poluprovodnika dobija se svetlost različitih boja, npr. GaAsP rezultuje crvenom bojom.

 

Iz asortimana izdvajamo sledeće proizvode: